Chevalier Bartolomeo



Vingården (Eller cantinaen som man kalder det på de egne) ejes i dag af Mariaje og Dario Borgogno. Men det hele begyndte da oldefaderen Vincenzo Borgogno, (1826-1917) 91 år! Lærte sønnen Bartolomeo Borgogno (1899-1995) - 96 år! at lave vin af egne druer.

I 1924 etablerede Bartolomeo Borgogno altså denne vingård. Navnet Cavalier Bartolomeo kommer af at Bartolomeo var soldat under 1. verdenskrig og fik tildelt tapperhedsmedaljer og ærestitlen "Cavalier", som han derefter brugte som firmanavn.

I 1950 overdrog han cantinaen til sønnen Mario Borgogno. Han er født 1926 og lever i bedste velgående. Det er altså nu tredje genereration der har ansvaret for produktionen. De fleste af vinstokkene er genplantet og kun Nebbiolo druen er bibeholdt (de ældste stokke er over 60 år gamle).

 

Vinene "Barolo" , "Barolo Chinato" og delvist "Enfant" bliver lavet netop af enne drue. Deres vinkælder er blevet moderniseret, så man har bedre mulighed for at kontrollere kvaliteten. Derudover har han introduceret lagring på egefade, altså hører de med til modernisterne, men som Dario siger: - Vi holder også fast i de bedste af de gamle traditioner for at sikre en høj kvalitet, men naturligvis skal vi følge med udviklingen hvor det er formålstjenligt - dog uden vi går på kompromis med kvaliteten understreger han igen og igen. I 2002 erhvervede man et lille jordlod helt op til bygrænsen af Barolo.
 

En lille plet på 1700 kvm. der ligger lige over for Cannubi marken og nabo til Macesi de Barolo. Pris 300.000 kr. og yderligere ca. 100.000 kr. skal der investeres i 960 nye planter og 208 stolper som skal bankes ned til brug for trådene, som vinene skal gro op ad. Det er altså ikke ubetydelige summer der skal investeres inden man ser den første drue på planterne. Jordbund: Barolos Terra Bianca - hvide jord - er en mælkehvid kalkmergel med reflektionsevne og indhold af alkaliske stoffer. Vest for Barolo by, er den yngre tortoniske jord blålig af magnesium og mangan, der stimulerer vækst og aromaer. Der produceres elegante vine, der drikkes tidligt. Ovre mod øst har den ældre helvetiske jord mere beige-gul farve pga. rust, og der produceres kraftige, længe levende rødvine.
 

Mellem disse, i nordøstlig retning fra Barolo, ligger Canubbi kammen med den perfekte jord, der producerer vine med de fineste karaktertræk fra begge områder - styrken og kraften i øst blandet med finesse og elegance fra vest. Der er meget stor prestige i at have vinstokke her. Jordbunden er særdeles mager. Det giver sig udslag i en jord, der udtørrer til en stenhård overflade, og man undrer sig over, at der overhovedet kan gro noget på disse marker. Det kræver da også små, kraftige traktorer på larvefødder med en efterspændt fræser, der arbejder ganske hidsigt for at komme gennem jordskorpen, men det er altså nødvendigt, når jordbunden skal holdes fri for ukrudt.